Håll koll på juridiken

Publicerat

shoppingbloggen ger vi hjälper och vägledning kring det som gäller dina köp online och hur du som konsument kan tänka inför olika frågor.

Flest e-handlare i de nordiska länderna

Enligt undersökningar från PostNord kan man se att e-handeln i de nordiska länderna forsätter att öka. I länderna i Norden är undersökningens beräkning att 92 procent av dem som är mellan 15 och 79 år handlar på internet. De varor som ligger i topp i Europa när det gäller e-handeln är sådant som kläder och skor, elektronik till hemmet och böcker.

Att allt fler handlar online är ett faktum, och med detta bör man känna till de lagar och regler som berör dig som konsument. Mycket handlar om juridik, till exempel rörande reklamationer, felaktig leverans eller fördröjningar. För dig som e-handlare eller för er som företag verksamma inom e-handel finns det mycket att vinna att ha koll på juridiken, bland annat i form av minskad risk för sanktioner och tvister.

Det finns olika lagar som berör dig som konsument

Konsumentköplagen är en lag som gäller när företag säljer varor till dig som konsument. Lagen finns för att skydda kunden och är tvingande till konsumentens fördel, vilket betyder att företaget inte kan ge dig sämre villkor än de som står i lagen. Distansavtalslagen gäller när du på distans ingår någon form av avtal med ett företag. Till exempel då du köper något via över telefon, via nätet eller via postorder.

Dina rättigheter som konsument när du köper en vara av en näringsidkare står i konsumentköplagen. Där står bland annat vad du kan kräva av säljaren om det är fel på vara. Om en vara går sönder kan det bli aktuellt med ersättning:
Enligt garantin – utfärdas av säljaren och gäller normalt 1-2 år. Garantin gäller för fabrikationsfel, inte skador som orsakats av en olyckshändelse eller för att du hanterat varan fel.
Enligt Konsumentköplagen – om felet funnits från början och du reklamerar varan inom tre år.