SEO för e-handel

Publicerat

SEO för e-handel

Att komma så högt upp bland sökresultaten som möjligt i en sökmotor är nog något som ligger i de flesta e-handlares intresse. Med hjälp av SEO, eller sökmotoroptimering, kan man optimera innehållet på sin webbutik så att relevanta kunder lätt hittar fram till sidan via sökmotorer som Google och Bing. I och med en ständigt ökande konkurrens räcker det inte med att finnas på nätet, man måste aktivt jobba för att göra sig mer synlig. Vad är det då som man ska tänka på när man vill skapa en så SEO-vänlig webbutik som möjligt?

Några vanliga misstag som bör undvikas

Många webbutiker har flera sidor för varje produkt, till exempel för en väska som finns i olika färger, vilket gör att varje enskild sida får mindre länkkraft och kanske inte når till den första sidan bland sökresultaten. Ha i stället en sida per produkt där kunden kan se de andra alternativen, och skriv ut vilka varianter det finns av produkten. Tänk även på att relevant text, så som kampanjtexter, måste finnas på sidan som utskriven text, och inte som bild, eftersom sökmotorer inte känner igen text i bildformat. Många strävar till att ha så lite text som möjligt på kategorisidor och startsidor för att de vill ha en enkel och klar design, men förutom rubriker kan det löna sig att ha med beskrivningar av produkterna där man inkluderar ytterligare sökord.

Läs mer om SEO / Sökmotoroptimering

Håll koll på sökmotoroptimeringen för din webbutik

Som e-handlare är det viktigt att man håller koll på hur väl optimerad ens hemsida är om man vill kunna möta konkurrensen på nätet. Även om du anlitar en extern leverantör som tar hand om ditt företags SEO, så kan det vara bra att du har kännedom i ämnet för att du ska kunna vara säker på att din hemsida utvecklas på rätt sätt. Att sköta sin egen SEO är alltid säkrare än att hyra en utomstående att göra det, eftersom det finns en risk att oansvariga sökmotoroptimerare skadar din hemsida, och ditt företag. Google Analytics är ett bra verktyg att sätta sig in i och använda. Med Google Analytics kan du till exempel hålla koll på hur många visningar och klick som skett på dina webbadresser via en sökning på Google. Du kan också se den genomsnittliga position din webb ligger på för en sökfråga. Bland annat Google har en massa gratisinformation på webben där vem som helst kan lära sig allt de behöver veta om sökmotoroptimering.