Dagens trender för mobil e-handel

Publicerat

Dagens trender för mobil e-handel

På basen av rapporter och statistik om e-handel och konsumtionstrender så kan man konstatera en sak: den mobila e-handeln fortsätter att vinna mark bland svenska konsumenter. Framför allt är det smidighet och snabbhet som gör att allt fler tar fram mobilen när det är dags att skaffa nya skor eller boka en resa inför semestern. Hos de flesta av oss finns mobilen alltid med i fickan var vi än befinner oss, och därför satsas det just nu stort på att öka mobilens potential inom e-handel.

Mobilkonsumenterna ökar i antal på flera områden

Det råder ingen tvekan om att mobilen håller på att bli ett allt mer omtyckt medel för att shoppa och betala på nätet. Det som svenskarna spenderar mest pengar på via mobila enheter – över 50 % – är resor. Mest pengar via mobilen går till tåg- och bussresor och kollektivtrafik, medan till exempel flygresor bokas oftare på desktop. Också taxi och bilparkering betalas allt oftare via mobilen. Sammantaget köps det mer resor via mobil och surfplatta än via dator. När det gäller andra varor spenderar mobilkonsumenter 50 % mer på kläder och skor jämfört med de som handlar via datorn. En jämförelse mellan könen visar att kvinnor handlar betydligt mer hälsoprodukter, kläder och skor via mobilen, medan män spenderar mer än kvinnor på elektronik och media.

Läs mer om mobil e-handel med responsiv design

Nya och smidigare betalningssätt

Bland nya betallösningar som det kan löna sig att hålla ögonen öppna för finns svenska Swish, Apple Pay, MasterPass och danska MobilePay. Swish har sedan 2014 kunnat användas för betalningar mellan privatpersoner och anslutna företag och hunnit bli riktigt populärt som betalningsmetod på mobilen. Färsk statistik visar att användningen nästan hade fördubblats år 2015 jämfört med föregående år, och populariteten visar inga tecken på att avta. MobilePay och MasterPass från MasterCard lanserades i Sverige år 2015, och har även de nått framgång bland svenska användare. Apple Pay kan bli en stor omvälvning på den svenska konsumentmarknaden år 2016. Fördelen med alla de här betalsystemen är att de gör köpprocessen så mycket enklare och snabbare, eftersom de ger kunden möjlighet att lagra sina kortuppgifter så att de inte behöver knappas in vid kassan varje gång. Med nya effektiva sätt att göra betalningar på har vägen från tanke till köp blivit kortare än någonsin. Det experimenteras redan med ny teknik som ska möjliggöra mobil betalning i fysiska butiker. En orsak till att betalningsmetoden ännu inte fått något genombrott är otillräckligt förtroende hos kunderna. Många vill att säkerheten ska kunna garanteras, och för det kan det krävas att till exempel banker ställer sig bakom initiativet innan det kan vinna framsteg.