Mobila betalningslösningar

Den senaste tiden har det kommit flera nya sätt att betala med mobilen. Bankernas egen betaltjänst Swish och mobiloperatörernas lösning WyWallet hör till de mest omtalade men det finns fler som kämpar för att skapa en lösning som i grunden kan förändra framtidens betalningssätt.

mobil_betalning

Länge har det talats om det kontantlösa samhället men det ligger fortfarande långt fram i tiden. Hittills är det handlarna som drivit utvecklingen av betaltjänsterna och för kunderna är det svårt att se fördelarna. Så länge kunderna inte ser nyttan med den nya tekniken kommer de vara bekväma och fortsätta betala med kort. Med andra ord fungerar utvecklingen av mobila betalningslösningar precis som all annan tjänsteutvecklingen, kunderna ändrar inte sitt beteende för att det finns ett annat sätt, det måste finnas ett bättre sätt.

 

Nedan listar vi några mobila betalningslösningar som finns idag.

Bart – Är ett pilotprojekt som tagits fram av Swedbank i samarbete med Axfood. Swedbankkunder kan ladda ner en app som kopplas till bankkortet. Vid betalningstillfället genereras en QR-kod som läses av i kassan.

Izettle – En betalningslösning framtaget av det svenska företaget Izettle som möjliggör betalning genom en extern dosa som kopplas till en smartphone med Izettles app.

Payair – Appen kopplas till bankkortet och köpet bekräftas med en PIN-kod. Lösningen stöder QR-koder och NFC-teknik

MasterPass – Mastercards betalningslösning fungerar som en digital plånbok där man lägger in sina betalkort. Lösningen stöder NFC-teknik.

SEQR – Betalningslösning framtagen av Seamless Distribution. Betalning sker genom ett SEQR-konto som kopplas till bankkonto eller faktura. Lösningen stöder QR-koder.

Swish – Ett samarbete mellan Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank. Överföringen sker i realtid genom att ditt konto kopplas till ditt telefonnummer och pengarna överförs via appen till annat konto hos Swish-ansluten bank.

WyWallet – Framtaget av 4T som är ett samarbete mellan mobiloperatörerna Telia, Telenor, Tele2 och 3. Appen kopplas till bankkonto, faktura, kort eller via mobilräkningen. Lösningen stöder QR-koder och NFC-teknik.