Köpa resa eller semester via en e-handel?

Publicerat

Sedan i slutet på 1990-talet sker den mesta handeln med resor över internet. Du kan boka, avboka och ändra din beställning i princip hur mycket du vill, när du vill. Trenden att boka och betala din resa online fortsätter. Och vissa företag har inte e-handel men marknadsför resorna på nätet, se till exempel  fotbollsresa / fotbollsresor, träningsläger och NHL-resor.
Men vad är fördelarna respektive nackdelarna med att köpa din semester online – egentligen?

Du får större valfrihet och mer klirr i kassan

Den främsta anledningen till att du bokar din resa på nätet är förmodligen att du är ute efter en billig semester. Priserna på nätet är oftast lägre, tack vare att resebolagen inte behöver ha resekontor och personal som kostar pengar.

Samtidigt slipper du vara beroende av resebolagets öppettider, utan kan boka när du vill. På internet kan du kolla in priser på en mängd olika resebolag, samtidigt, på olika resesajter och kan tack vare det alltid välja det bolag som passar dig bäst (billigast, lyxigast, trendigast).

Idag kan du även boka ditt eget hotell vilket ger dig större valmöjligheter när du ska planera din semester. Du är inte begränsad till det hotell som resebolaget erbjuder utan kan själv välja det hotell som passar din semester bäst.

E-handel växer hela tiden och med näthandeln kommer ett större utbud med högre tillgänglighet. Med fler och fler aktörer på marknaden kommer utbudet hela tiden att växa samtidigt som priskrigen kommer rasa, till fördel för dig som kund.

Inte bara solsken med e-handelsresor…

Efter att du bokat din resa på nätet är det viktigt att skriva ut, eller spara, din beställning och bekräftelse som resebolaget skickar till dig. Det är din enda chans att bevisa vad som pågått mellan dig och reseboalget om det skulle bli en tvist.

När det gäller betalning på nätet finns det alltid risker, men genom betalväxlar, företag som till exempel Klarna eller PayPal, kan du betala dina resor på nätet tryggt och säkert. De står för risken, du får din resa och resebolaget får sina pengar.

Risken finns även att du inte kommer med ditt plan om flygbolagen har överbokat sina flyg, vilket ibland händer. En annan risk som du säkert läst eller hört om flera gånger, är om flygbolag som går i konkurs, och lämnar sina kunder strandade utomlands.

…men mest bra saker

Väger du fördelarna mot nackdelarna med att köpa resor på nätet väger fördelarna tyngst i de flesta fall, vilket också är anledningen till att resor på nätet är den vanligaste formen av bokning idag. Charter är väl kanske vanligast men även sportresor tex fotbollresa märker en tydlig ökning. Eller varför inte en gruppresa med whiskyprovning…

Cecilia Rosenqvist