Sverige ledande inom nordisk e-handel

Publicerat

Sverige har en mycket stark position inom e-handel för hela Norden. De svenska e-handelsföretagen lockar kunder från alla de nordiska länderna och dessutom har flera starka varumärken ökat sin satsning på nätet det senaste året. Det meddelar Posten att deras e-barometer för fjärde kvartalet 2011 innehåller.

Många svenska e-handelsföretag säger att en relativt stor andel av den totala försäljningen kommer från övriga Norden. I fallande ordning är det Norge, Finland, Danmark där Norge har en tydlig första-position.

Som några av orsakerna till framgången anges snabba leveranser och många utlämningsställen, men det handlar också om tradition. Sverige har ju länge sålt varor till hela Norden via postorder, och denna postordertradition nämns som en grund för den nu tydliga e-handelsdominansen. Vi som är verksamma i Borås lever ju mitt i denna tradition!

De flesta e-handelsföretag är små och har enbart satsat på den svenska marknaden, men vill man satsa på andra länder så är norden ett bra förstasteg. Leveranser inom norden är väletablerade och dessutom har nordbor inga problem med att handla i en e-handel på svenska.